De voor- en nadelen van een loopband
De een loopt graag op een loopband, de ander zweert bij buiten lopen. Maar, wat is het verschil? Wat zijn de voordelen van een loopband, en wat de nadelen? Ik zet het even voor je op een rijtje!
De voordelen van een loopband
Veiligheid
In de winter is het vaak al donker wanneer we terugkomen van het werk. Of het heeft gevroren en het wegdek is spekglad. Dat zijn natuurlijk niet de veiligste omstandigheden om in te gaan lopen. Op een loopband loop je veilig en droog binnen.
Schokdemping
Een loopband heeft een zachtere ondergrond dan een straat. Dat zorgt ervoor dat de impact van de loopband minder groot is op je spieren en gewrichten. Ben je gevoelig voor blessures of ben je aan het revalideren, dan kies je best voor de loopband.
Geen terreinverschil
Buiten loop je nu eens op een betonnen weg, dan weer op een kasseistrook of een onverharde weg met putten. Dat maakt dat je op een loopband, met een vaste ondergrond, gemakkelijker op een constant tempo kan lopen. Buiten kan je je ook sneller misstappen dan binnen, met blessureleed tot gevolg.
De nadelen van een loopband
Hamstrings
Je zou het misschien niet verwachten, maar wie binnen loopt, gebruikt andere spieren dan iemand die buiten loopt. Bij een loopband stel je de snelheid in, terwijl je buiten de snelheid bepaalt door je afzet. Daardoor gebruik je op een loopband je bovenbenen meer, en buiten je hamstrings. Je hamstrings zorgen er namelijk voor dat je je pas goed afmaakt en dat je snelheid maakt. Bij een loopband is dat niet nodig, het wordt voor jou gedaan door de loopband. Loop je dus vooral of alleen op een loopband, dan kan je altijd wat extra hamstringoefeningen doen.
Geen natuurlijke luchtweerstand
Loop je buiten, dan merk je ongetwijfeld de invloed van de wind. Dat zorgt dat je harder moet werken. Binnen lopen lijkt in feite dus wat gemakkelijker dan buiten. Maar dus ook iets minder intensief. Wil je hetzelfde effect krijgen op je loopband, dan zet je best de helling van je loopband met één of twee procent hoger. Zo evenaar je de luchtweerstand en komt je tempo op hetzelfde niveau als wanneer je buiten zou lopen.
Omgevingsverrijking
Wie op een loopband loopt, heeft altijd hetzelfde uitzicht. Ga je buiten, dan wordt niet alleen je lichaam maar ook je geest gestimuleerd. Je hoort maar al te vaak dat mensen gaan lopen om hun hoofd leeg te maken. Door buiten te lopen verminder je inderdaad stress, neem je vitamine D op, creëer je een betere weerstand… De voordelen gaan verder dan de puur fysieke.
Zet het op een loopje
Loop jij vooral binnen maar wil je ook meer buiten lopen? Of omgekeerd? Zowel binnen als buiten lopen hebben hun voor- en nadelen. Een combinatie kan natuurlijk nooit kwaad.
Wil je verder leren lopen? Of heb je een persoonlijk record als ambitie? Loop niet te hard van stapel en ga voor een rustige en geleidelijke start. Anders steken blessures al snel de kop op. Contacteer mij voor een trainingsschema op maat waarbij jouw doel het uitgangspunt is.